Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

VALHALLA RISINGΑυτή είναι η πιο αληθινή σύγχρονη ταινία, που αφορά στους πολέμους στο μεσαίωνα. Μακριά από τις γνωστές αμερικάνικες ισοπεδωτικές τάσεις της Ευρωπαϊκής Μυθιστορίας, μακριά από τέλεια hollywood-ιανά effects. Πρωταγωνιστής, ένας Σκανδιναβός μαχητής, που θα καταφέρει να σπάσει τα δεσμά της σκλαβιάς, να εκδικηθεί τους δεσμώτες του και να ξεκινήσει μια πορεία ατσαλιού, αίματος και θανάτου σε 6 μέρη:


I. ΟΡΓΗ

ΙΙ. ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

ΙΙΙ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΙV. ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ

V. ΚΟΛΑΣΗ

VI. ΘΥΣΙΑ


Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τον εκχριστιανισμό της Σκανδιναβίας, όπου ένας σκλάβος , κατά τ΄άλλα άρχοντας της μάχης, άλαλος και μονόφθαλμος, οδηγείται από το μίσος και σπέρνει το θάνατο στους αφέντες και τον τρόμο στους υποψήφιους φονιάδες που συναντά στο δρόμο του. Το αγόρι που τον συνοδεύει και μιλά εξ' ονόματός του, σε συνδυασμό με την έλλειψη προφορικού λόγου από μέρους του μαχητή, αναπόφευκτα μου έφεραν στο νου την εξαιρετική σειρά comics "Lone wolf and cub".
Το αιματοβαμμένο μονοπάτι, που χαράζει ο "One-eye", θα τον οδηγήσει σε μια κατασκήνωση Σκανδιναβών φανατισμένων χριστιανών, όπου και έπειτα από επίδειξη ισχύος θα του προτείνουν να σαλπάρει μαζί τους για τους Άγιους Τόπους, όπου - κατ' αυτούς - η λύτρωση αλλά και μυθικά πλούτη περιμένουν. Η σκηνή του συναπαντήματος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη , αφού το παγωμένο - ανέκφραστο - με την υπόσχεση θανάτου- βλέμμα του πολεμιστή αποδίδεται επιτυχημένα.Ο Θεός όμως που επικαλούνται οι Σταυροφόροι του Βορρά αλλά και ο "One eyed God" που έχει τη δική του διακριτική παρουσία στην ταινία μέσω του ίδιου του "One eye", έχουν άλλα σχέδια και οι ομίχλες του οδηγούν σε μια άγνωστη γη, την οποία ωστόσο μέσα στον φανατισμό τους θα επιδιώξουν να την μεταποιήσουν σε Νέους Άγιους Τόπους. Οι ακτές του Καναδά προσεγγίζονται και μια νέα περιπέτεια θα ξεκινήσει. Ένας προς έναν οι συνταξιδιώτες θα εξολοθρευθούν από τους ιθαγενείς Ινδιάνους και τα όνειρα για Νέα Ιερουσαλήμ θα μετατραπούν σε έναν ανελέητο αγώνα για επιβίωση, όπου ο "One eye" στέφεται νικητής, με στέμα του - τη θυσία του.
Η ταινία έχει εξαιρετική φωτογραφία, η φύση παρουσιάζεται σε σκοτεινό και καταχνιασμένο μεγαλείο, οι χαρακτήρες που δρουν είναι βλοσυροί. Η ομίχλη ανεβαίνει στοιχειωμένα από την επιφάνεια της λίμνης, καταπράσινες βουνοπλαγιές εναλάσσονται με το λευκό φως τ' ουρανού του Βορρά. Η όλη ατμόσφαιρα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας μουντή και παραπέμπει στο πρόσφατο, επίσης σκοτεινό "Pathfinder".

Η ταινία αποτελεί ένα μανιφέστο για τον πόλεμο, έναν παιάνα προς τη θέληση για επιβίωση. Ο πολεμιστής είναι ανέκφραστος και ανελέητος. Έχει ένα μάτι, αλλά βλέπει περισσότερα από τους κοινούς. Δίχως να μιλά, διαισθάνεται, νιώθει , φιλοσοφεί πολεμικά με το βλέμμα και το ψυχρό μέταλλο.

Προσοχή αξίζει στην τελευταία σκηνή του δράματος...
Στρέφοντας το βλέμμα του προς τους βράχους και τους Ινδιάνους - περαιωτές της τελευταίας πράξης, σφίγγει το χέρι του έντρομου αγοριού, καθησυχάζοντάς το και ανέκφραστα ξεκινά το ύστατο βάδισμα προς τη θάνατο και τη θυσία...
Είναι το τελευταίο βήμα, στο μονοπάτι του πολεμιστή. Τη μια και μοναδική οδό ανέλιξης στη Μεγάλη Αίθουσα της Αsgard.

Παράλληλα, μέσα από έξοχο δραματικό συμβολισμό, βλέπουμε τον τρόπο και το λόγο της απόσυρσης των αρχαίων θεών του Βορρά για να επικρατήσει ο θεός της νέας εποχής. Ο Όντιν χάνεται από τη θρυλική γη του Βορρά, όπως ο One eye στην ταινία πεθαίνει για να ζήσει ο μικρός του σύντροφος. Αυτός ο τελευταίος, γνώρισε το μονόφθαλμο θεό του πολέμου και αποτελεί την εγγύηση για την επιστροφή του.

Ξεκίνησε απ' τη κόλαση... Οδηγήθηκε απ' το μίσος... Αήττητος... Valhalla Rising7 σχόλια:

STASCO είπε...

Η ταινια αυτη εχει κυκλοφορησει? και λεγεται VALHALLA RISING Η αλλιως?

Ανώνυμος είπε...

Valhalla Rising λέγεται η ταινία.
Κυκλοφόρησε φέτος.
Έπος...


GUARDIAN LORD

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τραγούδι πολέμου, στη μαγική γη του Βορρά.

ΥΓ.Αν και η περίπτωση του μονόφθαλμου, σε στιγμές που υπάρχει διάθεση για αστεϊσμούς, μου φέρνει στο νου έναν από τους ζωντανούς χαρακτήρες της ελληνικής κοινότητας του φανταστικού..χα, χα, χα!

Σταμάτης

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά θα ήθελα να υποδείξεις τα σημεία της ταινίας, όπου υπάρχει διάθεση για αστεϊσμούς... προκειμένου να καταλάβω για ποιον χαρακτήρα μιλάς...


Guardian Lord

crom είπε...

Είχα κατεβάσει μια γαλλική μεταγλώττιση του και γι' αυτό όταν είχαμε μιλήσει σου είχα πει πως δεν καταλαβαίνω τίποτα απ' όσα λένε. Τώρα κατέβασα το αγγλικό και θα το τσεκάρω σύντομα.

Σταμάτης Μαμούτος είπε...

Σε στιγμές της καθημερινότητάς μας εννοώ, όχι της ταινίας.

Όσον αφορά την περίπτωση του μονόφθαλμου, ούτε κι εδώ η αναφορά μου έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της ταινίας. Υπάρχει το ΥΓ για να το υποδείξει αυτό. Αναφέρομαι σε πραγματικό πρόσωπο... "ζωντανούς χαρακτήρες της ελληνικής κοινότητας του φανταστικού" και σε στιγμές που εγώ ο ίδιος έχω διάθεση για αστεϊσμούς..

Το πρόσωπο το ξέρεις, αλλά πολύ καλά έκανες και το έσβησες απ' τη μνήμη σου. Μακάρι τέτοιες παρουσίες να έσβηναν ολοκληρωτικά από τους χάρτες της υπάρξεως.

Ανώνυμος είπε...

Σταμάτη,

αν η επιλεκτική μνήμη μου απέβαλλε από τη Βαλχάλλα του Νου αυτόν που λες... ε, τότε όλα καλά!

VALHALLA SHIELDS OF GOLD
VALHALLA GREAT WARRIORS' HALL

-GUARDIAN LORD-